Gras zaaien of graszoden leggen?

Gras zaaien of graszoden leggen?

U wilt graag een mooi gazon in de tuin hebben. Het geeft een mooie, groene aanblik waar u veel profijt en plezier aan zult beleven. Websites als gazonplus.nl bieden hiervoor materialen en tips. Voor het aanleggen van een gazon zijn twee mogelijkheden: gras zaaien of graszoden aanleggen. Wat zijn de voor- en nadelen van beide opties? 

De voordelen van gras zaaien

Een eerste voordeel van gras zaaien is het kostenplaatje: zelf zaaien is tien keer zo goedkoop als een graszode leggen. Bovendien heeft u door zelf te zaaien de keuze uit verschillende soorten graszaad. Zo kunt u een siergazon aanleggen, of een speelgazon waar kinderen of dieren zich op uit kunnen leven. Voor een tuin op het noorden of een met veel bomen is er schaduwgraszaad, dat minder behoefte heeft aan licht. Doordat u een specifiek graszaad kunt kiezen, is de kans groot dat het gras zich goed acclimatiseert. Gras zaaien kost minder tijd dan het leggen van graszoden, en de zaden die eventueel overblijven kunnen nog tot drie jaar later gebruikt worden. 

De nadelen van gras zaaien

Na het zaaien zal het een poosje duren voor het zaad ontkiemt en het resultaat zichtbaar wordt. Het duurt minstens drie weken voor het gazon er mooi bij ligt. Hoewel het zaaien minder werk is dan het leggen van graszoden, is er wel meer nazorg vereist. Zo heeft het ontkiemde gras voldoende water nodig. Daarnaast ontstaan er na het ontkiemen al gauw kale plekken, veroorzaakt door wind en regen die het zaad verplaatsen. Deze kale plekken moeten bijgezaaid worden. Het seizoen voor dit zaaien is vrij kort, van april tot en met oktober, wanneer de grond een minimale temperatuur van tien graden heeft. 

De voordelen van graszoden leggen

Het resultaat van graszoden is meteen zichtbaar: Na het leggen van de grasmatten ligt het gazon er direct mooi en groen bij. Als enige nazorg heeft het regelmatig water nodig, en om de wortels de tijd te geven om zich aan de grond te hechten mag er de eerste twee weken niet op gelopen worden. Het leggen van de grasmatten kan in principe het hele jaar door. De fijne structuur zorgt ervoor dat alles goed op z’n plaats blijft. Er spoelt of waait dus niks weg, en er hoeven geen kale plekken bewerkt te worden. 

De nadelen van graszoden leggen

De aanleg van grasmatten is een dure, maar ook een arbeidsintensieve onderneming. De matten moeten in rechte lijnen aangelegd worden over een egale oppervlakte, die niet te hard is maar ook niet te zacht. Is de grond net iets te hard of juist te zacht, zullen de wortels zich niet goed in de grond hechten waardoor de zoden zullen afsterven. Daarnaast is er niet de keuze om verschillende gebieden in de tuin van verschillend graszaad te voorzien, waardoor het soms moeilijker acclimatiseert dan gezaaid gras. Welke optie kiest u?

Terug naar overzicht