Het verschil tussen één Michelinster en drie Michelin sterren

Het verschil tussen één Michelinster en drie Michelin sterren

Michelin werd opgericht in 1900 en begon als bandenbedrijf. De Michelin gids werd gecreëerd om automobilisten en vrachtwagenchauffeurs te helpen bij het vinden van een goed restaurant tijdens hun lange reis. Deze gids is begonnen in Frankrijk en is nu wereldwijd. De gids is uitgegroeid tot een referentie voor de echte fijnproevers. Voor restaurants is het een enorme eer om een Michelinster te behalen. Het behalen van twee of drie sterren is indrukwekkend, maar het is ook een hele opgave om te behalen. 
We leggen je uit wat het verschil is tussen één, twee of drie sterren. 

De criteria voor een Michelinster

Het beoordelingsproces van een Michelin blijft geheimzinnig. Als restaurant weet je nooit wanneer en wie de inspecteur is. Je moet dus altijd perfect presteren als je een Michelin wilt ontvangen. Want de inspecteur blijft altijd anoniem en laat nooit weten wanneer hij of zij komt. De criticus betaalt altijd zelf de maaltijden. Ze evalueren allemaal aan de hand van vijf criteria. 

  1. Het eerste waar naar gekeken wordt is de prijs-kwaliteitverhouding. Is het eten het aan het eind van de avond de prijs waard?
  2. Kwaliteit van producten. Waar haalt de chef zijn producten vandaan? Denk bijvoorbeeld aan ambachtelijke leveranciers. Of heb je het idee dat het van de groothandel om de hoek is? 
  3. Meester in kooktechnieken en smaak, de basis kooktechnieken moet de chef sowieso onder de knie hebben, maar kan de chef ook complexere technieken toepassen. 
  4. De creativiteit en persoonlijkheid van de chef in de gerechten. Als de chef uit Spanje komt, hoe zie je dit terug in de gerechten? En wat doet het restaurant anders dan andere restaurants? Waar blinken ze in uit?
  5. De laatste criteria waar naar gekeken wordt is de consistentie bij herhaalde bezoeken. Ze moeten niet één avond uit blinken maar meerdere avonden. 

Als je dit als restaurant allemaal kan, maak je misschien kans op een ster. En een ster staat in deze tijd gelijk aan een lange wachtrij. Als restaurant krijg je er een hele nieuwe reputatie bij. 

Het sterrensysteem 

Maar hoe werkt het systeem van één, twee of drie sterren? 
Het systeem van de sterren stamt nog steeds uit 1933, toen de Michelin gids voor het eerst werd geïntroduceerd. Je ziet hier echt het bandenbedrijf in terug.  

Het behalen van één of meerdere sterren is natuurlijk een enorme prestatie voor de chef, maar de Michelinster is eigenlijk bedoeld voor de consument. Zo weet de consument waar ze het lekkerste kunnen eten. 
In Nederland hebben we meerdere één of twee Michelin sterren restaurants. En maar één restaurant met drie sterren. Het restaurant De Librije wordt gerund door een echtpaar. 

De misconcepties over de Michelin sterren

Een Michelin restaurant hoeft helemaal niet duur te zijn. Er is namelijk een streetfood kraampje in Singapore met een Michelinster. Je kan hier alleen rijst met kip krijgen. De chef Hawker Chan heeft maar een klein kraampje, een kleine keuken en geen zitplekken. Toch heeft hij een ster gekregen omdat zijn eten zo lekker is. En wat het kost? Maar drie euro! 

Veel mensen denken dat het interieur, de tafelopstelling en de service ook worden meegerekend in het toekennen van sterren. Het wordt wel beoordeeld, maar met een mes-en-vork-symbool. Dit symbool is ook van Michelin maar geeft aan hoe goed de service, het interieur en de tafelopstelling zijn. Eén ster betekent “redelijk comfortabel" en vijf sterren staat voor “luxe in een traditionele stijl.” Maar dit heeft geen invloed op een Michelinster. 

Het behalen van een Michelin Ster draait dus om de uitzonderlijke culinaire vaardigheden, creativiteit, de prijs-kwaliteitverhouding en de consistentie. En niet om de service of het interieur. De erkenning door Michelin kan een grote impact hebben op de reputatie en het succes van een restaurant. Maar ook op de carrière van de chef en van het personeel. 

Terug naar overzicht