Maakt geld gelukkig?

Maakt geld gelukkig?

De stellingen die we vaak horen zijn: 'Geld maakt niet gelukkig' of ‘Geld maakt niet gelukkig, maar het maakt het leven wel makkelijker’.
Uit onderzoek blijkt dat er wel verband zit tussen geluk en geld, maar er zijn meerdere factoren die meespelen in het geluk van de mens. 

Geluksfactoren

Geld kan een factor van geluk zijn, maar ook andere factoren hebben een belangrijke rol. Onderstaande factoren spelen grote rollen: 

Sommige factoren worden ook beïnvloed door geld. Denk aan dokters bezoeken. Als je weet dat je de rekening van de dokter kan betalen, ga je er ook sneller naar toe. Een band opbouwen met vrienden en familie kost vaak ook geld als je leuke dingen buitenshuis wilt doen. Maar je kan ook een goede band opbouwen met minder geld. 
Je kijk op het leven bepaalt voor 50% hoe gelukkig je bent. En je genetische aanleg voor 40%. Je omgeving maar voor 10%. Hoe je als mens in het leven staat is dus de grootste factor van je geluk en dus niet geld.  

Geld is een middel, geen geluk

Hoe je je geld uitgeeft heeft ook grote invloed op je geluk. We worden over het algemeen gelukkiger van ervaringen dan van spullen. Op vakantie gaan, een dagje uit of een dag minder werken zorgt voor meer geluk dan een nieuwe auto kopen. 
Materialistische dingen geven je een korte boost van geluk, maar op de lange termijn draagt het niet bij aan geluk. Veel mensen kopen daarom heel veel, om steeds die kleine boost van geluk te voelen. Ervaringen dragen bij aan je sociale leven en hebben dus een langer effect op je geluk. 

De conclusie is dat geld op zichzelf niet gelukkig maakt, maar vooral de dingen die je er mee doet. Zoals op vakantie gaan of een dagje uit. Ook de manier hoe je in het leven staat bepaalt hoe gelukkig je bent. Je hebt zelf veel invloed op je geluk en het hangt niet altijd af van geld. 
 

Terug naar overzicht