Risicovolle omgevingen voor Legionella

Risicovolle omgevingen voor Legionella

Legionella is een bacterie die ernstige longontstekingen kan veroorzaken, beter bekend als legionellose of de veteranenziekte. Deze bacterie gedijt vooral in warme wateromgevingen, wat betekent dat er verschillende plekken zijn waar het risico op blootstelling groter is. In deze blog bespreken we de risicovolle omgevingen voor legionella, zoals legionella preventie en waar je op moet letten om jezelf en anderen te beschermen. 

1. Zwembaden en bubbelbaden 

Zwembaden en bubbelbaden zijn populaire plaatsen voor ontspanning, maar ze kunnen ook broedplaatsen zijn voor legionella. Deze bacterie groeit goed in warm water, vooral als de temperatuur tussen de 20°C en 45°C ligt. Belangrijke punten om op te letten zijn: 

2. Koeltorens en airconditioningsystemen 

Koeltorens en airconditioningsystemen in grote gebouwen en industriële faciliteiten zijn andere risicovolle omgevingen. Deze systemen gebruiken water om warmte af te voeren, en als dit water niet goed wordt beheerd, kan legionella zich vermenigvuldigen en via de lucht verspreiden. Let op de volgende zaken: 

3. Douche- en kraansystemen 

Douche- en kraansystemen in zowel particuliere als openbare gebouwen kunnen legionella bevatten als het water lange tijd stilstaat of niet heet genoeg is. Hier zijn enkele tips om risico’s te minimaliseren: 

4. Fonteinen en decoratieve waterpartijen 

Fonteinen en decoratieve waterpartijen zijn mooie toevoegingen aan parken en openbare ruimtes, maar ook hier kan legionella gedijen. Om risico’s te beperken, is het volgende belangrijk: 

5. Vernevelingssystemen 

Vernevelingssystemen worden vaak gebruikt in supermarkten, kassen en terrassen om producten koel en fris te houden of om de omgeving aangenaam te maken. Omdat deze systemen water in fijne druppels verspreiden, kunnen ze legionella in de lucht brengen. Let op de volgende maatregelen: 

Legionella vormt een serieus gezondheidsrisico, vooral in omgevingen waar warm water aanwezig is. Door bewust te zijn van de risicovolle omgevingen en de juiste preventieve maatregelen te nemen, kun je de kans op blootstelling aanzienlijk verminderen. Regelmatig onderhoud, goede waterbehandeling en het naleven van veiligheidsrichtlijnen zijn belangrijkom legionella uit onze leefomgeving te weren. Meer weten? https://kdws.nl/  

Terug naar overzicht