Terrasoverkapping: maak van je tuin een huiskamer

Hout, doek, aluminium of glas

Terrasoverkappingen heb je in vele maten en soorten. Materialen die gebruikt worden zijn hout, doek, aluminium en glas. Deze materialen hebben zo hun voor- en nadelen. Het ene materiaal is duurzamer dan het andere. Zo is een terrasoverkapping gemaakt van houten palen en doek fraai van uitstraling, maar ook relatief goedkoop. Nadeel is dat doek sneller verweerd en de beschermende werking tegen regen beperkter is. Deze materialen bieden wel goede bescherming tegen het weer. Zo beschermt het tegen te veel zonlicht of regen wat bijvoorbeeld de diverse planten kan aantasten.

Bouwvergunning

Als je een terrasoverkapping plaatst, moet je van te voren nagaan of een bouwvergunning vereist is. Voor een kleine terrasoverkapping zonder dakplaten is doorgaans geen vergunning nodig. In andere gevallen wel. Informeer dus even bij de gemeente wat de voorwaarden en mogelijkheden zijn. Je hebt geen vergunning nodig voor aanplanting binnen de ruimtes. Wanneer je buiten op de erfgrens een boom of grote struik / plant gaat neerzetten kan het zijn dat hier wel regels voor gelden. Zo moeten grote planten minimaal een halve meter van de erfgrens worden aangeplant. 

Zelf doen of uitbesteden

Vraag is vervolgens of je zelf aan de slag gaat of het overlaat aan een vakman. Besteed je het uit dan zijn de kosten natuurlijk erg afhankelijk van je wensen. Maar reken zeker op een bedrag van rond de €5.000. Ga je zelf aan de slag zorg dan in ieder geval voor een goede bouwtekening. Die zijn als je even googlet ook op het internet te vinden. Optie is ook om een bouwpakket te bestellen. Je zet dan zelf de overkapping in elkaar maar het kant en klare pakket maakt het al een stuk makkelijker dan als je helemaal alles zelf moet uitdenken.

Bron: plantenvergelijken.nl

Terug naar overzicht