Tips voor de beste handgrepen

Tips voor de beste handgrepen

Voordat je keukenkasten kiest, overweeg welke van deze zes stijlen het beste past bij je esthetiek, budget en schoonmaakvoorkeuren.

Handgrepen in shaker keukenkast stijl

Geïnspireerd door de Shakers, een christelijke sekte ontstaan in het 18e-eeuwse Engeland, is de klassieke, ingetogen Shaker kaststijl goed te combineren met de meeste designesthetieken. Het ziet er goed uit met keukenopbergoplossingen zoals open schappen en hutches, volgens Dave Mason, een keukenontwerper en eigenaar van knobs.co.

De eenvoudige lijnen en vlakke paneeldeuren van de Shaker-stijl maken de kasten eenvoudig schoon te maken en aan te passen aan je stijl. "Je kunt je eigen stijl toevoegen aan Shaker-kasten met je verf- en beitskeuzes, of door te kiezen voor verweerd hout," zegt Mason. Voor een luxueuze uitstraling voeg je handgrepen toe in goud- of chroomafwerking.

Shaker-stijl keukenkasten beginnen bij €1.200 tot €1.500 voor een standaardkeuken van 3m x 3m.

Handgrepen in craftsman (Mission) keukenkast stijl

Als je op zoek bent naar een warme, organische ambiance, zoek dan niet verder dan de robuuste schoonheid van keukenkasten in Craftsman-stijl. Craftsman wordt vaak gemaakt van medium-gekleurd hout zoals kwartiers gezaagde eik, met tong-en-groef verbindingen. Het is een kleine variatie op de Shaker-stijl, met drie verticale stijlen op de deur, waardoor er twee vlakke panelen per deur ontstaan.

"Denk aan Shaker, maar voeg een verticale stijl toe in het midden van de deur," zegt Jay-K Lumber Kitchen Design Manager, Rachael Reczenski.

De naam Craftsman wordt door elkaar gebruikt met Mission-stijl kasten. Maar Reczenski zegt dat Mission soms meer detail zal bevatten, met tandlijsten, prairie-stijl muntins en vierkante peninlegwerk.

Mission en Craftsman kasten zouden er prachtig uitzien in een strandhuisomgeving, met boerderijdecor of in een stedelijk huis, gecombineerd met lineaire en simplistische meubels. Bruce Hogan, een ervaren kastenmaker en oprichter van The Wood Joint School, raadt Mission of Craftsman kasten niet aan voor huizen in sierlijke stijl. "Met het simplistische ontwerp van de Craftsman of Mission kaststijl, zouden ze misplaatst zijn in een Victoriaans huis," zegt Hogan.

Craftsman-stijl keukenkasten kosten €10.000 tot €14.000 voor een standaardkeuken, afhankelijk van het niveau van aanpassing.

Handgrepen in Flat-Front (Slab) keukenkast stijl

Flat-front keukenkasten, ook wel slab genoemd, hebben enkele plankdeuren zonder frames, panelen, ornamenten of afschuiningen. Het eenvoudige, minimalistische ontwerp van de flat-front stijl kast past bij veel decorstijlen, zoals mid-century modern, Scandinavisch, industrieel, eclectisch en moderne boerderij.

Flat-front kasten hebben een tijdloze aantrekkingskracht, zegt Carlos Coronado, hoofdontwerper bij Muretti. "Je kunt flat-front kasten voor altijd houden zonder het risico te lopen dat ze uit de mode raken," zegt hij. Moe van de kleur? Met geen deurframes of panelen zijn ze gemakkelijk opnieuw te schilderen. Bonus: Schoonmaken is eenvoudig.

Voor een industriële look combineer je flat-front kasten met een betonnen aanrechtblad of kleed je ze aan met een kleurrijke achterwand (dit zijn de beste tegelopties voor je keukenachterwand).

Flat-front stijl keukenkasten in een hoogglans laminaatafwerking beginnen bij €6.000 voor een standaardkeuken. Coronado zegt dat de prijs kan oplopen tot ongeveer €60.000 voor high-end metalen afwerkingen met hardware en aanpassing.

Handgrepen in beadboard keukenkast stijl

Populair in het midden van de 20e eeuw in campers en caravans, maakt de beadboard keukenkaststijl vandaag de dag een comeback in vintage, retro en rustieke keukens.

Beadboard kastdeuren hebben verticale panelen met uniforme kralen en verzonken lijnen. "Een nadeel van beadboard kasten is het onderhoud, omdat vuil en vet in de spleten vast komen te zitten," zegt Mason. Maar, voegt hij toe, deze kasten zijn een gemakkelijk doe-het-zelf project aangezien ze geen ingewikkelde verbindingen bevatten.

Als je moe bent van Shaker-kasten en een stijl wilt met detail en textuur, zijn beadboard kasten een goed alternatief. Beadboard kasten kosten tussen €4.200 en €11.000 voor een keuken van 3m x 3m.

Handgrepen in handgreeploze keukenkast stijl

Als je een toegewijde minimalist bent met dure smaak, zul je de eenvoud van de handgreeploze keukenkaststijl waarderen. Vaak geassocieerd met een moderne Europese look, heeft de stijl decennia lang de ontwerpstandaard in Scandinavische landen geleid. Kasten werken met behulp van groef-, kanaal-, lip- of vingerpullfuncties, of door het installeren van een druk- of tiktapsysteem.

Handgreeploze keukenkasten passen goed bij verschillende ontwerpstijlen, volgens Anna Juola, mede-oprichter en creatief directeur van Puustelli USA. "Het kan net zo succesvol zijn in hedendaagse hoogglans ontwerpen, mid-century moderne keukens en Scandinavische minimalistische ruimtes als het is in hedendaagse strandhuizen of luxe bergcabines," zegt ze.

Voor een relatief eenvoudige doe-het-zelf aanpak, overweeg vingerpulls. Gegoten en kanaalgroeven vereisen meer geavanceerde apparatuur en vaardigheden.

Een standaardkeuken in deze high-end stijl kost ongeveer €20.000.

Conclusie

In de zoektocht naar de perfecte keukenkasten, is het duidelijk dat er een veelvoud aan stijlen beschikbaar is om aan ieders smaak en behoeften te voldoen. Of je nu neigt naar het simplistische en aanpasbare karakter van de Shaker-stijl, de warme, organische uitstraling van Craftsman-kasten, de tijdloze elegantie van flat-front ontwerpen, de gedetailleerde charme van beadboard, de strakke lijnen van handgreeploze kasten, of de klassieke schoonheid van raised-panel kasten, er is altijd een stijl die past bij jouw esthetische voorkeur, budget en onderhoudsgemak.

Bij het personaliseren van jouw keuze, is het belangrijk om de juiste handgrepen te overwegen die niet alleen functionaliteit toevoegen, maar ook bijdragen aan de algehele uitstraling van de keuken. Voor inspiratie en een breed assortiment aan stijlvolle handgrepen, is het de moeite waard om de collectie van handlesandmore.nl te verkennen. Hun aanbod kan de finishing touch zijn die jouw keukenkasten transformeert van functioneel naar fenomenaal, waardoor jouw keuken niet alleen een plek van culinaire creativiteit wordt, maar ook een toonbeeld van persoonlijke stijl.

Terug naar overzicht