Wijn, hoe wordt de prijs bepaald?

Wijn, hoe wordt de prijs bepaald?

Wijnen verschillen in smaak en zeker in prijs. Je kan al een wijn van vijf euro bij de supermarkt halen, maar er zijn ook wijnen van 228.201 euro op de markt. Maar hoe wordt de prijs bepaald van een wijn? 
Er zijn drie basisprincipes die ervoor zorgen dat de prijs van een wijn omhoog geschroefd kan worden. 
Deze principes zijn: 

  1. Reputatie 
  2. Kwaliteit
  3. Zeldzaamheid

Reputatie van de wijn 

De reputatie van de wijngaard speelt een belangrijke rol. Maar hoe wordt een reputatie beoordeeld? Dit heeft te maken met hoe de wijn gemaakt wordt. Een duurdere wijn is vaak lekkerder dan een goedkopere fles, omdat de wijnmaker meer investeert om een lekkerdere wijn te maken. De wijnmaker kan investeren in druivenstokken, houtvaten en arbeiders. Druivenstokken die ouder zijn produceren, druiven die smaakvoller zijn. En die goede druiven moet je ook maar net plukken. Tegenwoordig worden er machines gebruikt om de druiven te plukken, maar soms wordt er ook zorgvuldig personeel ingezet om de beste druif te plukken. Als de wijnen geplukt en geperst zijn, kunnen ze rijpen. Het rijpen kan op goedkope roestvrijstalen vaten of op houten vaten. Houten vaten hebben meer smaak en dragen bij aan de smaak van de wijn. Al deze factoren dragen bij aan de wijn en dus ook aan de reputatie van de wijngaard. Als de wijn altijd van hoge kwaliteit is, zal de prijs omhoog gaan. 

Kwaliteit van de wijn

De meeste dingen heeft de wijnboer in de hand als het gaat om de kwaliteit, de waarborgen van de wijn. Er zijn ook factoren waar de wijnmaker geen vat op heeft. Zo speelt het klimaat een grote rol, sommige jaren was het klimaat ideaal voor de druiven en andere jaren was het weer erg slecht voor de druiven. Door het goede klimaat kregen de druiven genoeg zon en weinig vorst. Een wijn uit een goed wijnjaar kan vaak ook langer rijpen en wordt hierdoor extra lekker. Hierdoor heeft de wijn een betere kwaliteit en dus ook een hogere waarde. 

Zeldzaamheid van een wijn

Kleinere wijngaarden kunnen minder wijn produceren, in verhouding tot grotere wijnen. Als dit toevallig ook bijzondere wijn is, gaat de prijs automatisch omhoog. Door veel aanvraag en weinig aanbod gaat de prijs van een fles wijn automatisch omhoog. 

Door deze drie basisprincipes wordt de prijs van een wijn bepaald. Dit betekent niet dat een goedkopere wijn slechter is en geen kwaliteit heeft. Ook in het lagere segment bestaan er lekkere wijnen. 
 

Terug naar overzicht